De wegwerp en faillissement van padel

padel-racket-gebroken-2

De levensduur van padelrackets...

Daar kan veel over geschreven worden. Hoe lang gaat een racket mee? Dat hangt vaak af van de kwaliteit van een racket en hoe de gebruiker ermee omgaat.

Hoe harder een racket hoe langer hij zijn "stijfheid" zal bewaren... 
Hoeveel keer heeft de gebruiker tegen het glas, rooster of grond al geslaan?
Na een gewonnen punt racket tegen racket geslaan?
Gefrustreerd na een verloren punt de racket op zijn zak gemept?

Veel merken gebruiken de term "duurzaam" in elk racket, dit terwijl alle rackets een andere duurzaamheid hebben.

In Spanje spreken ze van A en B merken. A merken leveren een betere kwaliteit af bij een racket dan B merken. Onder A merken verstaan we Bullpadel, Adidas, NOX, Head en Babolat.

Betere B merken zoals Carti, Enebe, Black Crown,... kunnen bijna mee met de A merken en leveren eveneens zeer goede rackets af met diverse eigenschappen tov de A merken. 

Het grote verschil zit in de "motor" van een racket. Buitenzijde kan een 16k carbon laag hebben, maar als de versteviging of motor maar uit glasvezel bestaat... dan is de duurzaamheid van een racket 0,0. 


In onze winkel vergelijk ik padel altijd met tennis. Een tennisracket betaal je 200 euro. Je laat er snaren opsteken en klaar. Je vervangt altijd de snaren en het racket blijft 5/10 jaar goed.

Padel... daar kan niets vervangen worden. Als een racket een bepaalde hardheid niet meer heeft, dan kan de gebruiker geen kracht meer zetten in de bal... en scheurt in de eindfase een racket door. 

De meeste padel rackets met advies prijs onder de 150 euro zijn voor 1/2 keer in de week te spelen, om een 9 tal maanden degelijk mee te gaan. Tussen 150 en 200 tot 2/3 keer en tussen 200 en 300 3 tot 5 keer. 

Maar ook dit is niet correct als je een P300 tov een P700 speler plaatst. Veel spelers van P700 voelen al na 3/4 maand verschillen en moeten na 7 maanden al wisselen. onbetaalbaar wordt padel in dit geval...

Dus conclusie in de praktijk, hangt de levensduur van je padelracket af van enkele factoren zoals:
Is er een barst in het frame of in één van de vlakken?
Ervaar je dezelfde power niet meer als toen je je racket kocht?
Speel je veel of eerder occasioneel?
Heb je regelmatig met je racket in slechte weersomstandigheden (heel warm of zeer koud) gespeeld?

Jaarlijks een racket aan iedereen verkopen is dan win-win?


Wegwerpcultuur die 100% nodig is

Met deze info kunnen we dus stellen dat padelrackets een wegwerp cultuur is die eigenlijk niet anders kan. Ze kosten soms veel geld en dienen na een jaar vervangen te worden. 

Doe je dat niet, dan krijg je gegarandeerd problemen met de arm of pols... 

Door de enorme boost die padel gekregen heeft in Europa tijdens ... corona... verkopen merken nu aanzienlijk meer rackets... Maar...

Alle padel merken (A stroom) hebben tijdens corona 2021/2022 niet meer geproduceerd op dit op te vangen... resultaat tekorten in ballen en rackets. Iedereen zal het zich mss nog herinneren...

1 jaar na de epidemie hebben alle merken hun productie  (productie in 2022 voor 2023) opgeschaald... sommige merken zelf verdrievoudigd...en meer. 


Spaanse/Portugese en Zweedse markt...

De kanonnen in aantal padel spelers. Elk merk dacht dat ieder land in Europa op dezelfde snelheid zou komen zoals deze landen. Het aantal spelers p land ging enorm de hoogte in maar is nooit in de buurt gekomen van een land zoals Spanje. Merken die net door corona kwamen, hebben beslist midden 2022, om de productie van rackets sterk te verhogen voor 2023... In het achterhoofd zagen ze het aantal padel spelers per inwoner van elk land op het niveau van spanje komen. 

Dit is niet gebeurd....


Faillissement van afdeling padel in winkels en clubs

Midden 2022 zijn er heel veel winkels in verkoop van padelrackets gestapt... Iedereen wou een stuk van de taart... Booming business... Maar we zaten nog in het jaar na corona dus er waren niet genoeg rackets, ballen etc... Alle winkels kochten dan maar massaal aan voor 2023... Adidas Bullpadel NOX Siux... Er kwamen mensen bij die een eigen merk zijn gestart zoals Mono Fuerte of Skullpadel...De 200 merken in Spanje zouden ook hun rackets in Europa verdelen... Everybody wins? 

Neen. 

Iedereen had zoveel rackets geproduceerd voor 2023 dat de stock nooit zou verkocht geraken. Wat doe je dan als merk als je ziet dat de stock niet daalt of niet snel genoeg daalt?

Wachten... of ingrijpen... 

Normaal kopen winkels aan in november/december en kunnen ze 8 maand lang mee met onlineprijzen en in verkoop... Hierna komen de online prijzen met niet te kloppen bedragen. Dit is meestal rond Black Friday en Kerst. Dan zie je rackets aan 50% staan. Dwz dat een winkel, als hij dit wenst mee te volgen (tijdens die periode) op een winst van enkele euro's valt. Een webwinkel wil gewoon de rackets weg en is blij met die euro. 

Particulier wint dus in de laatste 3 maanden van het jaar als er nog stock is... 

Komen we dan terug op de massa productie voor 2023... Bullpadel zag als eerste dat het niet zou lukken met hun massa productie en de online winkels en heeft zeer agressief de prijzen eigenhandig op hun eigen website verlaagd en voor de online markt. De prijs van 199 euro voor een Vertex of Hack was een feit. Bullpadel heeft de online winkels (zoals padeldirect), nieuwe prijzen aangeboden zodat de stock sneller kon zakken... Op een maandag gewoon te zien online. Geen waarschuwing naar andere landen toe.

Winkels in Spanje of Portugal zagen het met lede ogen aan en konden nieuwe rackets met serieuze korting aankopen bij Bullpadel. De stock van die winkels die er nog lag = met verlies verkopen. Want de aankoopprijs excl was hoger geweest dan de verkoopprijs incl die met de korting bij Bullpadel kon bekomen worden. 

In de zuivere padel landen zoals Spanje en Zweden werd snel geschakeld... De onlinewinkels en grote winkels zoals Padel Nuestro gaven serieuze korting die op de dag van vandaag (in augustus 2023) al waren gezakt naar 175 euro voor vb een Bullpadel Vertex 03. Alle winkels met stock... moesten 229 euro vragen om break even te draaien...Je leest het goed= 0 winst. Je moet dan  beseffen dat de rackets ervoor aan adviesprijzen stonden van 340 euro en de inkoopprijs voor winkels geen 40% was. Maw verkocht je de rackets aan de korting zoals online geafficheerd dan verloor je per racket tss de 30 en 50 euro. 

België... geen zot land als Spanje maar wel met genoeg padel spelers. Veel clubs en winkels hadden stock aangekocht eind 2022 voor verkoop 2023. Toen Bullpadel in juni al met hun korting begon... Was het verkoopjaar van de modellen 2023 dus nog maar 6 maand bezig. Testrackets die niet gratis zijn maar bijgekocht worden waren nog niet volledig terugbetaald met verkoop... Maar 6 maand na inname van de stock moeten de winkels vaststellen dat ALLE rackets in de winkel van het merk Bullpadel ONVERKOOPBAAR zijn geworden. Te duur tov online en de prijs die online stond was zelfs niet te evenaren. Clubs die zelf een winkeltje hadden in het cafetaria zagen plots de verkoop naar 0 zakken... 

Head en NOX zien hun verkoop natuurlijk heel sterk zakken in juni 2023 sinds Bullpadel rackets met serieuze korting verkoopt... Dus... NOX en Head geven aan dat ze ook rackets onder de 200 zullen verkopen... Maw Bullpadel, NOX en Head worden in ALLE winkels en clubs met stock onverkoopbaar. Want de winkels hebben de rackets hoger dan 200 euro ingekocht...

Veel spelers zullen in hun vertrouwde winkel of club toch de service weten te waarderen... maar als het prijsverschil te groot word... denken de meeste mensen toch dat de club of winkel hen aan het bedotten is.  

Wat doet een winkel dan in Nederland? De cashflow moet in orde dus verkopen met verlies zodat ze een stukje geld terugkrijgen. Dit mag daar wettelijk zoals je wel vaker ziet met vb AH (Albert Hein). in België niet... Dus blijven winkels met stock zitten die niet verkocht geraakt... Ettelijke duizenden euro's aan de haak die ze aan niemand kwijt geraken want tov online prijzen scheelt het tss de 50 en 100 euro...Dit terwijl hun aankoopprijs niets toelaat om lager te gaan... Een winkel heeft ook veel meer kosten dan een online winkel. De klant is veeleisend dus willen ze natuurlijk dezelfde prijs als online.

Ik heb mensen in de winkel gehad die me dan vertellen: "Maar dan mag een Nederlander niet met verlies in België verkopen?". Correct maar wie gaat hen tegenhouden op bol.com of Amazon? 

Mensen die padel spelen geven de info van de prijzen door en de gedachten gang is gemaakt: "Wacht tot de zomer en koop uw racket aan minder dan 200 euro welke normaal 270 (advies 340) euro kost". Uiteraard enkel online want de winkels volgen niet. "De typische reactie: Waarom zouden we in een winkel 45 euro meer betalen? "

Dus club na club, winkel na winkel hebben nu al beslist geen padelrackets aan te bieden volgend jaar... Of slechts 1 racket in stock te nemen. 

De periode van de super kortingen is nu al 2 maand bezig. Winkels kunnen sporadisch nog rackets verkopen door een goede service na verkoop te geven of testrackets aan te bieden maar verliezen geld als ze een racket verkopen of ze verliezen klanten om dat "die winkel toch heel duur is". 

Wijzelf leveren aan veel clubs en winkels. Iedereen is unaniem dat wat er nu aan het gebeuren is, de fysieke aanwezigheid van verkoop van rackets bijna volledig zal laten verdwijnen. Winkels zoals Champs verkopen enkel nog rackets als er mensen langs komen die "online" niet kijken. Maar die mensen zullen geen dure rackets kopen. 

De grote winkels zoals Decathlon etc hebben op hun website hun prijzen naar beneden gehaald... In de winkels zelf... staan de prijzen een pak hoger. De levertermijn van een online verkoop = 3 tot 5 dagen... Maw zelfs Decathlon kan niet mee wat de merken nu veroorzaakt hebben... Hun eigen leverancier/fabrikant heeft de prijzen gekelderd. 

Sportwinkels in winkelstraten dienen te vechten om 1 racket aan de man te brengen. Als de verkoper geen extra korting aanbied zal de klant "met de GSM naar voor" niets kopen. En als er iets gekocht wordt dan zal de boekhouder aangeven dat verkoop van padel niets meer opbrengt en dus kan geschrapt worden.

Beterschap?

Bullpadel, NOX, en Head hebben door de gigantische kortingen dan maar beslist de collectie 2024 te lanceren in oktober 2023. 2 maand vroeger dan gewoonlijk. 

De belofte werd half gemaakt dat er geen kortingen meer zullen gegeven worden zoals dit jaar... Maar wie gelooft dit nog? Alle merken hebben aangegeven dat dit niet meer zal voorvallen.

Particulieren kijken nu enkel nog uit naar de zomer koopjes want vanaf juni stonden ze in 2023 onder de 200euro... Wie betaalt nu meer dan 200euro? Gewoon even wachten...

Waar kunnen nu de winkels nog een verschil maken? Met mensen te laten testen van rackets... Service... luisteren en behandelen van problemen...advies geven... blessures proberen op te lossen... De zaken dat een winkel goed moet doen. 

Bij alle verkoop is online een "probleem" die zal blijven... Maar er is volgens mij maar 1 soort verkoop ter wereld waar de merken zelf kortingen aanbieden waar winkels failliet kunnen mee gaan...

Een Apple GSM kost dit jaar 1400 euro... volgend jaar 999 euro... 2 jaar later 750 euro. Maw ±20 a 30% per jaar goedkoper... 
Een padel racket van de hoogste reeks kost in eerste 4 maand van lancering 300 euro, 6 maand na lancering 200 euro... en zoals de dag van vandaag na 7 maand: 175 euro. Dus 6 maand na uitbrengen van een racket kan een winkel enkel maar verlies maken...  

Een particulier denk alleen: Nu staat mijn racket 175 dus de winkel heeft het ganse jaar minimaal 150 euro winst gemaakt... kan je hen iets verwijten? Uiteraard niet maar het is ontzettend zuur om elke dag u te verdedigen... en dat door een sport padel die alle strategie voor verkoop op de schop gooit. 

Ik zou graag dit ook zien voor een Apple ULTRA van 2024 of een nieuw droogkast van Miele die 5 maand na lancering aan -50% staat...? Zullen we dit voorstellen aan Miele? 



Er is eigenlijk een gemakkelijke oplossing:
- Verlaag de aankoopprijs van winkels al tot het niveau zodat alle kortingen nadien kunnen gevolgd worden.
- Verhoog de aankoopprijs voor enkel online winkels en geef hen enkel een lagere prijs vanaf eind oktober.
- Straf de online winkels direct af door hen geen rackets meer te bezorgen voor het komende jaar ipv te pamperen omdat ze goede verkoopcijfers hebben met 2 euro winst p racket.
- Maak om de 2 jaar een nieuw racket ipv elk jaar. Sommige modellen zelfs om de 6 maanden met een Limited of LTD...

Tecnifibre maakt modellen voor 2/3 jaar. Daar zie je geen extreme kortingen want je hebt 3 jaar de tijd. Neem daar eens een voorbeeld aan ipv rackets zoals een stuk kledij te bekijken...

Als men dan rackets toch als kledij zal behandelen, dan moet de koopjes periode ook voor hen gelden. Geen kortingen meer on- en offline. Iedereen gelijk... Kom je naar een winkel in persoon? Dan krijg je extra korting met alle nodige service erbij. 

Wie durft?















Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop