Padel Uvyn - Uw padel webshop

HomeKeuzehulp racketsInfoBlog

Keuzehulp rackets

Hoe vaak speel je padel momenteel?  Ben je iemand die af en toe eens speelt? Eerder 1 tot 2 maal per week? Of een echt competitiebeest? 

Kies je voor een armvriendelijk racket met zacht of hard schuim? Uit carbon of glasvezel? 

Voor padel kies je een racket op basis van kwaliteit en materiaalkeuze. Deze zorgen voor meer power of controle. Hoe duurzamer het materiaal, hoe langer uw racket zijn stijfheid zal behouden. Het materiaal wijzigt van glasvezel naar geweven glasvezel naar gedeelde glasvezel/carbon naar carbon. De prijs zal bij elke stap hoger zijn. De 'moes' in het frame is stijf of zacht en bepaald daarom ook de prijs van een racket.

Hoe win je het liefst een punt?
A. De speler uitspelen en de bal overal kunnen controleren
= Ga voor een rond vormig racket. 
B. De tegenstander te overpowereren
= Ga voor een diamant vormig racket. 
C. Ik heb hier geen antwoord op
= Ga voor een druppelvormig racket. 

Balans van een racket:
De volgende keuze die men zal moeten maken bij een padel racket kopen is de balans. Laten we eerst beginnen met de ‘hoge’ balans. Dit houdt in dat het gewicht dichter bij de kop van het racket zit. Hierdoor zal het racket wat zwaarder voelen, dit zorgt ervoor dat je met meer kracht kunt slaan. Op die manier weet je zeker dat je de bal met voldoende kracht over het net zult krijgen. Een padel racket met een ‘midden’ balans heeft een gewicht wat dichter bij het handvat licht. Dit zorgt als gevolg voor optimale wendbaarheid, hierdoor heb je meer controle bij het gebruik. Een handig type racket voor de mensen die hun polsen willen laten rusten. De laatste optie is om te kiezen voor een racket met een ‘laag’ balans. Bij dit type racket ligt het gewicht een stuk verder naar onder, dit zorgt voor nog meer controle tijdens het spelen. Voor de beginners is dit een prettig effect, zij kunnen zo makkelijker leren spelen.

druppel-of-rond
Ronde vorm
Dit zijn de meest beheersbare rackets en daarom geschikt voor beginners. Het zwaartepunt ligt dichter bij het handvat en ze zijn daarom handelbaar. Ze zijn over het algemeen lichter (minder dan 350 gram) en het schuim waar ze uit bestaan is zachter. Hier vind je een selectie van ronde rackets om een goede start te maken.

Vorm van druppel (of traan )
Meer uitgerekt, het zwaartepunt is vrij centraal. Ze zijn geschikt voor gewone spelers (minstens 1x per week) en wegen meestal tussen de 350 en 360 gram.

De vorm van de diamant
Het gewicht van het racket ligt aan het hoofd van het racket. Deze is minder beheersbaar, maar biedt meer kracht en precisie aan. Het mag alleen worden gebruikt door ervaren spelers, omdat ze zwaarder zijn (meer dan 360 gram). Het gewicht ligt verder van de pols, en het kan leiden tot gewrichtsvermoeidheid of zelfs verwondingen bij beginners.


Gewicht van een racket:

Wanneer je de bovenstaande onderdelen hebt langsgelopen zal je moeten nadenken over het gewicht van het padel racket. Over het algemeen is het verstandig om als beginner te kiezen voor een lichter racket, dit zorgt er nu eenmaal voor dat je meer controle hebt over het racket tijdens het slaan. Ben je al bekend met padel dan kan je kiezen voor een zwaarder racket, op die manier zal je jouw ballen net even wat meer kracht mee kunnen geven. Bij het kiezen van het gewicht moet je rekening houden met je lengte, geslacht, gewicht en niveau van vaardigheid bij het spelen. Een licht racket weegt gemiddeld 370 gram, een zwaarder racket weegt meestal 390 gram.

Bijkomend: het schuim... zeer belangrijk.

Een padelracket is gemaakt van schuim bedekt met vezels. Er zijn voornamelijk 2 soorten schuim: EVA en polyethyleen. De hardheid van het schuim bepaalt het type spel. Een zachter schuim is meer geschikt voor beginners, terwijl een harder schuim (meestal EVA) zal gebruikt worden in waterdruppel- of diamantrackets en dus voor meer gevorderde spelers.
Het schuim is bedekt met koolstofvezels of glas (zachter, en dus meer geschikt voor beginners).

Je kan zien aan de achterkant van een Adidas racket welk type schuim er gebruikt is in het frame:
Een rode einddop: Power
Een zwarte einddop: Controle
Een blauwe einddop: Power/Controle (combo)
opbouw-racketOnze Adidas Keuze:
Beste beginners racket: Adidas Drive 2.0 (allround)
Beste prijs/kwaliteit (geweven glasvezel): Adidas V7 (allround)
Beste prijs/kwaliteit (glasvezel/carbon): Essnova CTRL 2.0 (control)
Beste prijs/kwaliteit (carbon): Adidas Essnova Carbon 2.0 (Power), Adidas Carbon CTRL 2.0 (Controle)
Beste racket Adidas Controle: Adidas Adipower CTRL 2.0
Beste Racket Adidas Power: Adidas Adipower 2.0

Ten slotte kinderen...

Er zijn natuurlijk ook padelrackets voor kinderen. Hun grootte wordt aangepast, maar ook en vooral het gewicht, dat voor de manoeuvreerbaarheid voor de polsgewrichten van kinderen zeer belangrijk is.
Wat vertelt het merk Adidas zelf?

Een padel racket kiezen is niet eenvoudig, zeker niet gezien het grote aanbod aan rackets online, in je winkel en in je club. We gaan samen op zoek naar de beste aankoop voor jou!
Welk racket is geschikt voor mij? Bepaalt de prijs hoe sterk mijn racket is? Moet een vrouw met een ander racket spelen dan een man? Heeft de vorm van mijn racket effect op hoe ik speel? Ieder beginnende padeller worstelt met dezelfde vragen. Vragen waarop helaas geen eenzijdig antwoord bestaat. Hieronder schetsen we stapsgewijs op welke basis je een racket kiest en waarmee je rekening moet houden in het keuzeproces.
Welk racket je koopt is 100% afhankelijk van hoe vaak je speelt en wat je ambitie is. Begin je net met padel? Dan is het zeer belangrijk om een flexibel racket te kopen. Speel je al jaren competitie in padel? Dan richt je je beter tot de categorie met ‘stijve’ rackets. Klinkt logisch, maar hoe kies ik op basis daarvan een racket?
Richtlijnen padel racket kopen:
Voor de beginnende padeller is vooral comfort belangrijk en dus gaan we op zoek naar een racket gemaakt uit glasvezel of alutex in combinatie met een SOFT Performance mousse. Let hierbij altijd op de vorm van het racket en vooral de plaats van de ‘Sweet Spot’ (= het zwaartepunt van je racket). Bij onze rackets staat de sweet spot altijd afgebeeld op het racket zelf. Als beginnende speler kiest je best voor een sweet spot in het center van het racket, dat zal je het meeste comfort bieden.
Rackets voor beginners
Match racket
MATCH 2.0
Match Light racket
MATCH LIGHT 2.0

V7 beginners racket
adidas V7

Drive racket beginner
DRIVE 2.0

V700 beginners racket
adidas V700

V70 light beginners racket
adidas V70 Light

2. De padeller die zo’n 2-3x per week speelt gaat best op zoek naar een racket dat specifiek bij zijn/haar speeltstijl past. Let hierbij vooral op het verschil tussen ‘aanvallende’ en ‘verdedigende’ rackets. Dit zie je aan de vorm van het racket (eerder rond = Controle, eerder hoekig = Attack) én de locatie van de sweet spot. Heb je een verleden in tennis en smash je al graag eens? Dan zal je plezier beleven aan een aanvallend racket. Een Allround speler is altijd goed met een verdedigend/controle racket. En voor dames is er vaak een Light versie voorzien. Wat niet uitsluit dat dames met een aanvallend racket kunnen spelen!

Aanvallende rackets
Essnova carbon attack racket
ESSNOVA CARBON 2.0
Essnova attack racket
ESSNOVA 2.0

Controle rackets
Essnova controle racket
ESSNOVA CTRL 2.0
Essnova carbon controle racket
ESSNOVA CARBON CTRL 2.0

Specifieke dames-rackets
Essnova woman racket dames light
ESSNOVA WOMAN 2.0
V70 light beginners racket
adidas V70 Light
adipower light racket Marta Ortega
ADIPOWER LIGHT 2.0

3. Speel je competitie dan heb je nood aan een technisch racket. Gevorderde spelers weten zelf exact of hun voorkeur eerder naar aanvallende of controle rackets gaat. Wat hier belangrijk is, is dat de rackets uit een stijf materiaal gemaakt zijn zodat ze meer power leveren bij het raken van de bal. Een beginnende speler is vooral op zoek naar controle, terwijl de gevorderde speler kickt op power.

Rackets voor gevorderden
adizero light racket
ADIZERO 2.0
Essnova carbon attack racket
ESSNOVA CARBON 2.0
Essnova carbon controle racket
ESSNOVA CARBON CTRL 2.0
adipower light racket Marta Ortega
ADIPOWER LIGHT 2.0
Carbon control racket
CARBON CTRL 2.0
adipower control racket Alex Ruiz
ADIPOWER CTRL 2.0
adipower attack racket Seba Nerone
ADIPOWER 2.0
adipower soft racket galan
ADIPOWER SOFT 2.0

Ongeacht het niveau van de speler en de technische karakteristieken van het racket, is het ontzettend belangrijk dat een racket comfortabel aanvoelt. Heb je bij ieder balcontact het gevoel dat je de bal niet goed raakt? Dan speel je waarschijnlijk met een racket dat niet helemaal voldoet aan jouw noden (of dat je beter nog wat extra lessen neemt :) )
Laat je bij de aankoop van een racket altijd adviseren door iemand met technische kennis. Het heeft geen zin om als beginner met een aanvallend racket te spelen als je nog niet weet hoe je moet smashen. Leren stappen voor je gaat lopen dus. Doorheen je (recreatieve) padelcarrière zal je geregeld van racket veranderen omdat je nu eenmaal beter wordt in de sport en dus nood hebt aan een ander racket.

Alle prijzen zijn Inclusief 21% BTW - Algemene voorwaarden
Webshop software: EasyWebshop.be